
Crema de miere
Procesul prin care mierea se cristalizeaza este unul normal si apare ca urmare a prezentei zaharului in compozitia mierii. Acest proces de cristalizare este dat de prezenta cristalelor glucozei monohidrate care variaza in numar, forma, dimensiune si calitate cu compozitia mierii si modul in care aceasta din urma este stocata.
Cu cat nivelul de apa din compozitia mierii este mai mic si continutul glucozei mai mare cu atat procesul de cristalizare este unul mai rapid.
Crema de miere contine un numar semnificativ de cristale mici, obtinute prin spargerea cristalelor mari din compozitia mierii cristalizate (poliflora, tei, floarea soarelui).
Prima metoda de obtinere a cremei de miere a fost patentata in anul 1935 de Elton J. Dyce.
Procesul de obtine a produsului este unul care nu schimba cu absolut nimic calitatatiile mierii ci doar textura. Astfel crema de miere are o consistenta fina si cremoasa, numai buna de pus pe paine dimineata.